суббота, 30 ноября 2019 г.

Про Марка Твена

184 роки тому народився Марк Твен
🔺 Справжнє ім’я — Семюель Ленгхорн Клеменс. У юності він працював на пароплаві, який курсував річкою Міссісіпі. Псевдонім Mark Twain дослівно перекладається як “мітка два сажні” — позначка мінімальної глибини, придатної для проходження річкових суден.
🔺 Працюючи кореспондентом, багато мандрував світом — побував у Європі, Азії, Африці й Австралії. 29 разів перетнув Атлантичний океан. А також був в Україні — відвідав Одесу, Севастополь та Ялту.
🔺 Був затятим курцем. У його кімнаті завжди було до 30 набитих тютюном трубок, які він міг палити під час роботи. Кажуть, що він завжди обирав найдешевші, найбільш смердючі цигарки і викурював їх по 20-40 штук щодня.
🔺 Носив лише білі костюми. Їх в його гардеробі було понад 20. Невід'ємною частиною його образу також були білий капелюх та червоні шкарпетки. 
🔺 Дружив з винахідником Ніколою Тесла, разом вони багато часу проводили в лабораторії науковця. Письменник і сам запатентував кілька винаходів — наприклад, новий тип парового двигуна, регульовані ремені для штанів, альбом з клейкими сторінками для скрапбукінгу.
🔺 Любив котів більше, ніж людей. Відомо про щонайменше 32 пухнастих улюбленців письменника, яким він давав незвичні клички — Аполлінарій, Вельзевул, Базіка, Гріх, Сатана та інші.
🔺 “Пригоди Тома Сойєра” стали першим рукописом, створеним на друкарській машинці. Марк Твен замовив експериментальний екземпляр машинки Remington ще до її масового випуску. Але сам він не користувався нею — текст передруковувала його помічниця.
🔺 Його улюбленим хобі була гра в більярд. В домі письменника навіть була окрема кімната для цього заняття. Часто він любив грати з друзями на гроші.
🔺 У Марка Твена і його дружини було четверо дітей, але трьох з них письменник пережив. Дружина літератора Олівія також померла раніше нього.
🔺Упродовж 35 років писав автобіографію, але так і не завершив її. У заповіті розпорядився, що текст можна видати лише через 100 років після його смерті. Деякі частини — не раніше. ніж через 500 років. Перший том спогадів вперше вийшов у 2010.
Які книжки Марка Твена ви читали? Маєте улюблену?

Комментариев нет:

Отправить комментарий