суббота, 11 апреля 2020 г.

Учням 3(7)-Б класу Г.Уеллс "Чарівна крамниця"


    



Анкета твору “Чарівна крамниця” 
Рік написання – 1903 
Жанр – фантастична новела 
Головні герої: хлопчик Джіп, його батько, торговець-чарівник, розбещений хлопчик Едуард. 
Ідея: Лише ті люди, котрі вміють мріяти і фантазувати, можуть побачити чари і відкрити для себе світ фантастичного і цікавого. 

Основна думка – твір уславлює людяність, добро, вчить бачити прекрасне у світі, закликає вірити в дива, мріяти та думати про краще майбутнє, наближати його своїми добрими справами. 
Композиція новели “Чарівна крамниця” 
Експозиція – крамниця-міраж 
Зав’язка – біля вітрини Джип та батько 
Розвиток дії – Огляд чарівних речей. Фокуси продавця. Марні спроби розбещеного хлопчика. Товари для Джипа. Огляд виставки. 
Кульмінація – Зникнення хлопчика 
Розв’язка – Диво для Джипа продовжується вдома, батькові ж воно недоступне.
Світ очима дитини
Світ очима батька
Готова сприйняти будь-яке диво; іграшки, речі оживають у її уяві; захоплено сприймає таємничі ігри, включається в них; має свої маленькі таємниці
Реалістично дивиться на події, життєві явища, речі; не розуміє фантазій сина; ревнує, намагається привернути увагу й прив’‎язаність сина; хоче побачити диво очима дитини


Реальне
Фантастичне
Прогулянка батька із сином, відвідування крамниць іграшок, любов дітей до фокусів, їхня багата фантазія
різні чудеса та перетворення в крамниці, участь дитини в цьому чарівництві


Батько

Джіп

«Я вже починав думати, що чари тут занадто вже справжні»
«Він сміється з нас»

«Мені тут подобається, тату!» (бажання залишитися в крамниці)
«Джіп потягнув мене за палець» (хлопчик хоче бути разом з батьком, запрошує його у свій чарівний світ)

«І мені також сподобалося б ... якби цей прилавок не витягнувся раптом, закриваючи нам вихід» (бажання вийти)

Чому в той момент, коли батько бачить чортика, погляд хлопчика спрямований на чарівну дерев’‎яну конячку?

Чому батько бачить чортика?

«Джіпу подобалося багато чого». Він довірливо звертається до продавця

Чому продавець говорить, що таких товарів (чортиків) у них немає, що це батько заніс з вулиці? (Вулиця як світ, протиставлений чарівному світові крамниці.)

У який момент Джіп відпускає батьків палець і хапається за палець продавця? Чому відбулася ця заміна? (Світ дитини й світ дорослої людини (батька) розійшлись. Батько перестав відчувати чарівність і втратив довіру Джіпа. Статус довіри тепер отримав палець продавця. Він стає провідником Джіпа в чарівному світі.)

Що заважає батькові насолоджуватися фокусами?


Як і чому змінився настрій батька?


Висновок: батько сприймає крамницю як щось вороже, починає ставитися серйозно до всього, що в ній починає відбуватися, і втрачає довіру сина. Джіп, навпаки, почувається надзвичайно комфортно. Але він лише маленький хлопчик, тому поряд 3 ним має бути доросла людина-провідник. Такою опорою в чарівному світі для Джіпа стає продавець, чи той, кого прийняли за господаря крамнички.

Висновок. У центрі твору — два погляди на світ: творчий (романтичний), здатний зазирнути за видиму площину явища чи предмета, і прагматичний (реалістичний), заснований виключно на розумовому сприйнятті дійсності. Прийом контрасту дає змогу письменникові показати багатий внутрішній світ хлопчика, відкритий для фантазії, і прагматичне, приземлене світовідчуття його батька. Перебуваючи в крамниці, Джип захоплюється дивами, які в ній відбуваються. Вони викликають у його душі яскраві картини. Для нього світ — це щось дивовижне, загадкове й непізнанне. Краса внутрішнього світу Джипа безмежна у своїх проявах. Він здатний не тільки сприймати диво, а й дарувати його іншим. Отже, майбутнє, на думку митця, належить саме таким людям із креативною фантазією й чутливою душею.

Комментариев нет:

Отправить комментарий