среда, 5 февраля 2020 г.

Домашнє завдання для 3-Б класу із зарубіжної літератури

В робочі зошити з літератури записати конспект цієї статті (обов'язково для всіх). Виписуйте коротко, головне. Можна робити малюнки, кросворди, відео. 
Нагадую про олімпіаду "На урок". Виконуйте її завдання.
Повість-феєрія.
Ознаки феєрії 
фантастичний сюжет, уявний час і простір, незвичайні персонажі, несподівані, фантастичні події, використання чарівних і яскравих ефектів.
Ознаки повісті  
дослідження невеликого кола проблем, незначна кількість персонажів і подій, сюжет розгалужений, зображення певного періоду, епізодів з життя героя (героїв), велика роль описів (у тому числі портретів, пейзажів), важливе значення голосу автора або розповідача, відкритий фінал.
Сюжет.
Спочатку сюжет розвивається у паралельних площинах: окремо доля Ассоль, окремо - доля Артура Грея. Але з III розділу автор зводить «жіночу» й «чоловічу» лінії сюжету в одне річище, зближуючи й перетинаючи долі головних героїв, готуючи їм зустріч віч-на-віч. Таким чином Грін робить казку про пурпурові вітрила реальністю, яка приносить щастя двом прекрасним молодим людям, котрі не розучилися вірити в чудо.
Елементи сюжету
Експозиція. Розповідь про дитинство Ассоль та Грея 
Зав’язка. Пророкування, мрія, яку подарував Ассоль Егль 
Кульмінація. Грей готує пурпурові вітрила для корабля “Секрет” 
Розв’язка. Корабель з пурпуровими вітрилами у бухті Каперни
Тема.
Шлях Ассоль та Грея до своєї мрії.
Ідея.
Письменник утверджує думку про те, що треба завжди сподіватись на краще, не втрачати мужності та надії. “Чудеса треба робити своїми руками...”
Конфлікт.
Мрії Ассоль <-> дійсність; піднесена натура <-> реальне життя; Каперна <-» мрія.
Основний конфлікт повісті-феєрії О. Гріна «Пурпурові вітрила» 
1. Люди, які вміють любити по-справжньому, духовно багаті мрійники, що вірять у казки й дива
протистоять
духовно обмеженим, заземленим й жорстоким людям, яким невідоме почуття людяності й справжньої любові. 
2. Чесний і порядний Лонгрен й фантазерка Ассоль. Вони вміють любити по-справжньому й це дає їм сили пройти через випробування відчуженням Каперни, 
протистоять
тупі й жадібні, жорстокі й духовно бідні. Головною опозицією Лонгрену і його доньці є родина Меннерсів.
3. Мрія про щастя й гармонійні стосунки між людьми. Уособлення цієї життєвої позиції - образи Ассоль і Грея.
протистоїть
Груба бездуховна реальність. Уособлення цієї життєвої позиції - жителі Каперни.
Проблематика.
Зіткнення мрії з брутальною дійсністю, кохання, доброта, батьківська відданість, заздрість і лицемірство, праця, почуття обов’язку; протест проти “законів натовпу; особистість і колектив; добро і зло.
Символічні образи.
Пурпурові вітрила — символ мрії, надії на краще, величі кохання, що є рукотворним дивом. 
Назва яхти Грея «Секрет» — символ пошуку смислу людського буття, таємниці життя. 
Каперна — символ людського зла, жорстокості, ницості.
Море — символ непередбачуваного життя людини, бурхливої долі й водночас символ волі, природної гармонії.
Слово «рай» (у написі на старих бочках) — символ духовної єдності душ, піднесеного життя.
Зоря — символ здійснення мрій, пробудження душі, кохання.
Сонячне світло (коли Грей побачив Ассоль) — символ просвітлення душі, кохання, ідеалу.
Реальне і фантастичне у повісті.
Реальне: життя бідних рибалок, їхній побут, становище дітей- напівсиріт, негативне ставлення оточуючих до тих, хто на них не схожий, особливо серед дітей.
Фантастичне: чарівник Егль, здійснення чуда, фантастичні пейзажі, щасливий кінець Риси чарівної казки. Вигаданість подій і ситуацій, герої мають незвичні імена, перемога добра й кохання у фіналі твору, піднесений стиль тощо
Поетичність мови О. Гріна
Антитеза — основа побудови твору Лонгрен — жителі Каперни; бідність — розкіш; Ассоль (чекання) — Грей (дія); Мрія Ассоль — сіре буденне життя Каперни 
Епітети Замшілі стовбури, осяйна блакить 
Порівняння Очі сірі, як пісок; тепле, як щока, повітря; щастя сиділо в ній пухнастим кошеням
Метафори, уособлення Охолоді головешки багаття чіплялися за життя; земна куля дихала
Висновок.
У «Пурпурових вітрилах» Грін змальовує невідому країну, якої не існує, та героїв, що мають незвичайні імена. Проте це не чарівна казка про Попелюшку, котрій принц приніс кришталевий черевичок. Ассоль дочекалася дива, адже вона так вірила у свою мрію і ніколи не відмовлялася від неї, хоча й терпіла злидні та насмішки. Письменник утверджує думку про те, що треба завжди сподіватись на краще, не втрачати мужності та надії.
Письменник утілив у творі думку про пошуки ідеального світу, де живуть сильні й красиві герої, здатні боротися за свою мрію й знаходити рідних по духу людей. Головний герой повісті Грей зробив те, про що все життя мріяв сам письменник, — став капітаном і подарував казку своїй коханій. Твір «Пурпурові вітрила» просякнутий світлою вірою в те, що людина може створити справжнє диво своїми руками. Письменник К. Паустовський сказав про цю повість: «Світ героїв Гріна здається нереальним лише людині, ницій духовно».
Характеристика образів
Паспорт-характеристика образу Ассоль
Родина. Батько Лонгрен, колишній моряк, мати Мері, померла 
Соціальний статус, матеріальний стан. Донька моряка, бідна 
Дитинство. Самотність серед людей. Тільки батько був для неї близькою людиною й створював атмосферу любові й родинного тепла.
Заняття, уміння: господарювала вдома, шила, допомагала продавати іграшки, спілкувалася з природою, мріяла 
Ставлення оточуючих. Більшість людей не розуміли її і не прагнули зрозуміти. Тільки батькове серце билося в унісон із серцем Ассоль.
Сприйняття навколишнього світу. Відчувала красу природи, яка була для неї живою істотою, поетично сприймала оточуючий світ, у ній жило дві дівчини: одна донька матроса й ремісника, друга - «живий вірш».
Риси характеру: Мрійлива, романтична, добра, працьовита, сильна духом, любить природу і розуміє її; турботлива донька 
Складові щастя: віра в мрію; оптимізм; здатність протистояти труднощам; передчуття дива
Паспорт-характеристика образу Артура Грея
Родина. Багаті і знатні батьки, які мало приділяли уваги хлопчикові. «Народився з живою душею, зовсім не схильною продовжувати родинну лінію» 
Матеріальний стан. Багатий, знатного роду, але приховував це, плаваючи на кораблі матросом Дитинство. Самотність у родині. Відчуженість від холодних й егоїстичних батьків-аристократів. Спілкувався з простими людьми більше, ніж із батьками.
Рід занять, освіта. Моряк, капітан корабля "Секрет" 
Ставлення оточуючих. Людям було важко зрозуміти його, він жив у власному світі фантазій. 
Найкраще юного Грея розумів Польдішок. Та ставши капітаном «Секрета», Грей намагається якнайкраще ставитися до своєї команди й до всіх людей, з якими його зводить доля.
Сприйняття навколишнього світу. Відчував красу природи, яка була живою істотою, поетичне сприйняття навколишнього світу.
Риси характеру: романтик, співчутливий, добрий, розумний, цілеспрямований, допитливий, витривалий, щирий, наполегливий, сміливий, витривалий, із глибоко розвиненими естетичними почуттями; мав «летючу, живу душу».
Складові щастя: творити дива власними руками 
Образи жителів Каперни 
У повісті-казці «Пурпурові вітрила» зображення Каперни починається з образу Меннерса, через якого загинула Мері, дружина Лонгрена. Меннерс — уособлення всього жорстокого світу Каперни. Він жадібний, лихий, хтивий чоловік. В усьому він шукав зиск і був ладен використати навіть скруту матері, котра заради дитини йшла віддати в заклад останню обручку. З почуттям гідності Мері відмовила Меннерсу, але після далекої подорожі в Лісе захворіла й померла. 
Лонгрен не забув про те зло, яке Меннерс заподіяв його сім'ї. Важко переживаючи смерть коханої дружини, Лонгрен не подав руки Меннерсу, коли той опинився у морі під час бурі. 
Лонгрен усвідомлював, що він був не правий, але його можна зрозуміти. Доля допомогла Меннерсу врятуватися. Перед смертю він учинив ще один гріх, звинуватив Лонгрена у своїй загибелі.
Мешканці Каперни одразу взяли бік Меннерса, бо їм було не зрозуміло те, як Лонгрен поводився: він надто переживав своє горе, мовчав про те, що сталося. їм здалося, що він протиставив себе іншим. Ніхто не міг зрозуміти велику тугу Лонгрена, біль його самотності, тривогу за майбутнє доньки.
Односельці зненавиділи старого моряка і його доньку. Вони не лише не прийшли їм на допомогу в біді,» а ще й глузували з них, всіляко принижували, вважали «божевільними». У словах Егля міститься характеристика бездуховного світу Каперни. Люди там не складають пісень і казок, а якщо й складали, то про хитрих і брехливих шахраїв. Такими були й самі мешканці селища, не здатні на добро, співчуття, розуміння.
Десятки років у Каперні нічого не змінювалося. На місце старого Меннерса прийшов його син. 
Ставлення до Лонгрена та Ассоль дедалі погіршувалось, а це означало подальшу моральну деградацію Каперни. Лонгрен слушно зазначив, що його односельці не вміють любити, бо любити — це віддавати себе іншим, творити добро задля людей, нести любов і світло. Усього цього не вміли робити мешканці Каперни. Вони готові були знищити всіх, хто жив не так, як вони. Мрія Ассоль про пурпурові вітрила викликала в них ще більшу ненависть. Вони вважали, що дівчина втратила розум, але насправді розум втратила не вона, а вони, а точніше — не розум, а душу.
Утім, серед мешканців Каперни були й добрі люди — сусідка, котра доглядала за Ассоль після смерті Мері, вугляр, який не раз підвозив дівчинку і, напевне, єдиний не вважав її «божевільною». Проте злих і лихих людей у Каперні було набагато більше, і серед них вимушені були жити Лонгрен і його донька Ассоль.
Каперна — узагальнений образ людського зла, жорстокості, лицемірства, підступності. Здається, що автор утілив у мешканцях Каперни всі суспільні вади, духовну ницість людей. О. Грін показує всеосяжність зла. Так, до Лонгрена та Ассоль погано ставляться не лише в рідному, а й у сусідньому містечку, де вони продавали іграшки,— їх там обдурюють, не цінують їхню працю. 
За вигаданими письменником містами й селищами приховується глибокий біль митця за всю реальну дійсність, де втрачено моральні цінності.
Однак всупереч темряві Каперни у творі пробивається світло високого кохання, мрії, добра, що митець протиставив жорстокому світові. Найкращі герої Гріна — Ассоль, Грей, Лонгрен — не змирилися із законами Каперни, вони створили у своїй душі інший світ, прекрасний і світлий, і несуть його незважаючи на всі перешкоди.

Комментариев нет:

Отправить комментарий